Клиника месяца

Экспресс реклама

Сейчас на сайте

Сейчас на сайте:
Пользователей: 0

Гостей: 37
Всех: 40
Роботов: 3
Googlebot MSN
Yandex

Панель пользователя

Меньше ешь — дольше живешь
Новая диета: худеем с аппетитом
Почему одни спят, несмотря на шум, а другие просыпаются от писка мухи?
Открыт новый тип белых глобулинов
Каждому темпераменту - своя диета

 
10.03.2010

Клиника Ульяны Лущик, клиника инновационных технологий

автор: Истина | категория: Клиники Киева, Клиники. Частные и государственные клиники Киева, Медицинские центры Киева, Консультации врачей, невропатолога , Больницы Киева , Лечение детей. Клиники и больницы для детей., Профильные медицинские центры , Пункты скорой помощи Киева , Диагностические центры, Ультразвуковая диагностика (УЗИ) | Просмотров: 3532

Клиника Ульяны Лущик, клиника инновационных технологий

Клиника Ульяны Лущик – медицинское учреждение, предоставляющее пациенту подробную информацию о состоянии его здоровья и предлагающее как эффективные пути его улучшения либо восстановления, так и профилактические меры с целью поддержания работоспособности на высоком уровне.

г. Киев
ул. Почайнинская, 28


телефон:
(044)467-63-89
(044)467-63-97
факс(044)467-63-97
моб.(095)068-30-74

[email protected]

Режим работы:
будни с 8.30 до 17.30,
суббота с 9.00 до 15.00,
воскресенье - выходной

Веб-сайт: www.istyna.kiev.ua

Специализацией клиники является восстановление нормального функционирования нервной и сосудистой систем и головного мозга наряду с корригированием психоэмоционального состояния основе методов доказательной медицины с внедрением передовых медицинских технологий и собственных разработок.

Наше преимущество – комплексная диагностика и индивидуально ориентированное лечение взрослых и детей по авторской методике под контролем специалистов при помощи современной медицинской аппаратуры с возможностью получения стабильного позитивного результата.

Основные направления деятельности:
  • медицинская профилактика,
  • нейрореабилитация.

Клиника Ульяны Лущик ставит себе целью достичь гармонического развития личности благодаря соединению физической, психической, социальной и духовной составляющих здоровья, утверждая таким образом прогресс медицинской науки. Инициируя положительные изменения во враче, пациенте и обществе, мы стремимся помочь осознать необходимость здорового образа жизни и активно приобщиться к нему.

Скидки с 4 курса лечения

___________________________________________________________________________________________________________________

Стрес Судинної Системи

- Стомився? Сумуєш? А закон «ТРЬОХ «С» знаєш?
- «Стрес Судинної Системи»!


- Що робити?
- Дай судинам відпочити!!!

«Порятунок потопаючих - справа рук ...…»


Низький рівень здоров'я нації, несприятливі екологічні умови мегаполісів, інтенсивний темп життя, постійний стресовий вплив, численні простудні захворювання, відсутність необхідного регулярного диспансерного огляду організму – це далеко не повний перелік умов довкілля, в яких виживає не кожен.

У Клініці Уляни Лущик стартувала програми «Здоров’я нації за законом «Трьох «С».

Пропонуємо перевірити Стан Судинної Системи, оскільки саме судинний «водопровід» відповідає за адекватну роботу всіх органів та систем організму.

Дана програма – це унікальна можливість для кожного, поцікавитися станом власного здоров'я. Якщо Ви поважаєте власний організм, не любите форс-мажорних обставин і не допускаєте, щоб Ваш хворий організм порушував Ваші плани – Ваш правильний вибір полягає в комплексному «техогляді» організму та адекватній корекції виявлених змін.

Хворобу легше попередити, ніж з нею героїчно боротися!



___________________________________________________________________________________________________________________


Ваше здоров’я у ваших руках!!!

Наша Клініка пропонує індивідуально підібраний стиль лікування пацієнтів після комплексного огляду.

Лише застосування принципів доказової медицини в діагностиці дозволяє максимально правильно підібрати схему медикаментозної корекції патологічних змін в організмі хворого, а за допомогою відповідного апаратного забезпечення уточнити ефективні дози та комбінацію ліків для кожного конкретного хворого.

До Ваших послуг контроль стану всієї серцево-судинної системи від серця до капілярів з дослідженням системи основних та периферичних артерій та вен.

Надаються такі послуги:

1.УЗД судин та структури головного мозку та шиї
2.УЗД судин верхніх та/або нижніх кінцівок
3.УЗД кістково-м'язової системи
4.УЗД органів та судин черевної порожнини
5.УЗД органів та судин малого таза
6.Капіляроскопія
7.Електроенцефалографія (ЕЕГ)
8.Електрокардіографія (ЕКГ) зі скринінгом ішемічних змін міокарда


Консультації:

-психоневролога
-реабілітолога
-психолога
-терапевта

Детальніша інформація
за тел.
0 (44) 467-63-89,
0 (95) 068-30-74,
e-mail: [email protected]

або на нашому сайті http://www.istyna.kiev.ua/ua/index.php?option=com_content&task=view&id=171&Itemid=123



___________________________________________________________________________________________________________________

Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму


У 2008 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 2 квітня Всесвітнім днем поширення інформації про проблеми аутизму

У Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму закликаємо активізувати зусилля задля того, щоб діти та дорослі, які мають це захворювання, в майбутньому стали повноправними членами суспільства.

Починати треба СЬОГОДНІ, щоб завтра наше суспільство стало доступнішним таким людям та відкрило для них усіх широкі можливості.

Аутизм: сигнали, що мають насторожити


Аутичність – це цілковите заглиблення людини в себе, у створений нею власний світ.
Часто виникає питання, де межа між особливостями характеру та патологією. Тому варто чітко розмежовувати хворобу й особливості вдачі.
Основний критерій психологічно здорової людини – здатність до комунікації, адаптації до соціальних вимог і самореалізації.
Детальніше…

Тепер розгляньмо аутизацію, тобто процес заглиблення у своєрідну віртуальну дійсність. Найчастіше це спроба втекти від реальних проблем. Слід визначити, від якої саме проблеми людина прагне сховатися – це може бути страх перед мінливим соціумом, перед спілкуванням з іншими людьми, неспроможність знайти й реалізувати себе, занижена або, навпаки, неадекватно завищена самооцінка, психотравмувальна ситуація та багато іншого. Тому чим раніше розпочато лікування та психокорекцію, тим більше шансів адаптувати дитину й сім'ю до соціуму, дати їм змогу жити повноцінним життям.

Труднощі в соціальній сфері: дитина може не виявляти цікавості до ігор із дітьми чи рідними або до будь-якої іншої взаємодії.

Проблеми комунікації: можлива відсутність або затримка мовлення, дитина не повторює за дорослими звуків, не всміхається у відповідь на усмішку, не виявляє емоцій за допомогою міміки у віці понад 9 місяців, також можлива відсутність дитячого лепетання у віці 12 місяців, відсутність звичайних жестів, таких, як показування пальцем, простягання руки, щоб дотягтися до чогось або помахати на прощання, у віці один рік та більше – відсутність реакції при звертанні на ім'я . Можуть бути труднощі при контакті віч-у-віч.

Дивна поведінка (рухи, що повторюються): дитина може, наприклад, упродовж тривалого часу крутитися, розгойдуватися, лаштувати іграшки в лінію тощо.

Проблеми моторики: складнощі стосовно координації рухів, ходіння навшпиньки.

Сенсорні проблеми: підвищена чутливість
до шуму, музики, світла, запахів, одягу, купання.

Проблеми, пов’язані з діяльністю шлунково-кишкового тракту: діарея, запор, значна вибірковість щодо їжі.


ПРО АУТИЗМ – МОВОЮ ФАКТІВ


Чи знаєте ви, що...
•через аутизм потерпають 67 млн. людей у всьому світі?
•малих пацієнтів, які потерпають через аутизм, нині більше, аніж дітей із діабетом, раком та СНІДом?
•не існує медичного способу виявлення та лікування аутизму? Однак рання діагностика й негайно розпочате лікування можуть значно поліпшити стан хворого.
•у багатомільйонному Києві немає жодного психіатричного реабілітаційного центру державного рівня для дітей із таким розладом,як аутизм. Існують лише приватні медичні центри та клініки?

Детальніше…
•за офіційною статистикою, близько 3% дітей в Україні потребують психіатричної допомоги?
•дуже часто дітей з аутизмом помилково визнають хворими на олігофренію чи шизофренію?
•сьогодні існують три основні версії виникнення аутизму – біологічна, соціокультурна та психологічна?
•імовірність виникнення аутизму в хлопчиків у чотири рази більша, ніж у дівчаток?
•для цих хворих не існує жодного спеціального державного дошкільного закладу? А такі заклади давали б змогу вже в ранньому віці завдяки відповідній реабілітації за спеціальними методиками (насамперед педагогічно-психологічними) допомогти дитині стати повноцінним членом суспільства.

Життя у соціальній ізоляції – сумна перспектива для осіб з аутизмом в Україні?



Усвідомлення проблеми та кроки до її вирішення

14-річний досвід діагностики та лікування дітей і дорослих з аутичністю у Клініці Уляни Лущик показав, що, крім очевидних психологічних проблем, вони мають розлади кровопостачання головного мозку, тому одночасно із психологічно-педагогічною роботою можна й треба корегувати зміни в кровопостачанні та роботі мозку вже в дитячому віці, коли виникають такі симптоми.
Маючи позитивний досвід вилікування багатьох дітей і підлітків, ми впевнено стверджуємо, що наші авторські інноваційні технології індивідуальної медикаментозної корекції та комплексної реабілітації є прогресивними й ґрунтуються на принципах доказової медицини.

Клініка Уляни Лущик сьогодні активно застосовує власні ноу-хау для відновлення здоров’я та повернення радості життя.

Подарувати радість повноцінного життя


…Чотири року тому Тетянці Г. було поставлено невтішний діагноз – затримка психомовного розвитку, аутизм та гіперактивність із дефіцитом уваги. Дівчинка проходила лікування в різних медичних закладах, проте, на жаль, позитивних зрушень так і не було досягнуто, й рідні вже мало не втратили надію на одужання дитини. Але доля нарешті всміхнулася їм і привела цю сім’ю до Клініки Уляни Лущик.

Ми працюємо під гаслом “Хто правильно діагностує, той добре лікує”. У Тетянки було встановлено причини розладу гемодинаміки та психологічного стану, й відповідно до цього призначено адекватний курс комплексного лікування за новітніми методиками.

Маленьку пацієнтку лікували тривалий час – упродовж трьох років із перервами. Було здійснено медикаментозну корекцію стану гемодинаміки та інші реабілітаційні заходи, провадилися заняття з логопедом і психологом, а також обов’язкова робота з родиною дівчинки, адже стан здоров’я будь-якого маленького пацієнта багато в чому залежить від найближчих для нього людей. Отак крок за кроком і долали всі разом нелегкий та довгий шлях до одужання.


Та врешті хворобу вдалося перемогти!

Тетянка пішла разом з однолітками до загальноосвітньої школи. Зараз вона навчається в третьому класі. Дівчинка успішно освоює англійську та французьку мову, їй до вподоби математика й природознавство, вона дуже багато читає, особливо полюбляє енциклопедії, добре запам'ятовує основну інформацію, прекрасно оперує нею в повсякденному житті. Тетянка хоче, коли виросте, стати лікарем, щоб допомагати людям відновлювати втрачене здоров'я.

Нещодавно мала школярка разом зі своєю родиною завітала до Клініки Уляни Лущик, щоб іще раз сказати щирі слова вдячності лікарям, які подарували цій сім’ї радість повноцінного життя.

Пропонуємо вашій увазі відеоматеріал з дня відкритих дверей, що проводився у Клініці Уляни Лущик для всіх, хто опікується дітьми з особливими потребами.


Подарувати радість повноцінного життя


….Кілька років тому до нас звернулись батьки із семирічним сином. Його звали Вова. Він не реагував ні на що, жив у власному замкненому світі. Чому звернулися? Час було вирішувати щось зі школою: до якої віддати – спеціалізованої чи масової? Мама об’їздила всіх спеціалістів і в Москві побувала. Скрізь чула одне: аутизм невиліковний.

Тричі ми зустрічалися з нею (до речі, хлопчик – пізня та єдина дитина у родині науковців). Врешті переконали жінку: вади розвитку її сина мають причину – порушення кровопостачання головного мозку, – і з цим треба боротися. Не можна відмовитися від шансу на те, що Вова зможе стати нормальною людиною та знайти своє місце в житті.
Коли хлопчик після першого місяця лікування почав звертати увагу на маму й тата, а згодом зреагував на новеньку курточку (підійшов до дзеркала подивитись на себе в обнові), батьки були вражені.

Нині наш пацієнт навчається в звичайній школі. На свій день народження він приніс у клас торт зі свічками, а не так давно боявся вогню.
Іноді тим, хто звертається до нас, ми змушені казати під час знайомства неприємні речі, а саме: батьки не мають морального права опускати руки перед “невиліковністю” аутизму. Таких дітей, якщо їх залишають без лікування й допомоги рідні, суспільство жорстко відштовхує.
Нині аутизм – лихо, яке намагаються подолати в багатьох західних країнах, а не тільки в нас.
Працювати з батьками нам доводиться не менш наполегливо, ніж із їхніми дітьми.

Ну, а з Вовою ми ще зустрінемося. Робота триває.


Особливості лікування пацієнтів з аутизмом у Клініці Уляни Лущик


Комплексний підхід. Лікування аутичних дітей здійснюється комплексно та поетапно й за умови обов'язкового контролю за станом ЦНС методами об'єктивізації, до яких належать ультразвукова допплерографія, комп'ютерна капіляроскопія, електроенцефалографія, що доповнюється оглядом дитячого невролога, логопеда, психолога, педіатра.

Індивідуальний підхід. Кожна аутична дитина має власні специфічні причини відхилення від нормального розвитку та ступені вираженості й важкості захворювання, тому без застосування комплексного індивідуального підходу не можна розпочинати лікувальний процес.

Розвиток соціальних відносин. Соціалізація як один із лікувальних факторів у комплексному веденні аутичних дітей базується на основних педагогічних принципах – індивідуальності, поступовості, безперервності.

Робота з батьками. Така робота відіграє надзвичайно велику роль у лікувальній програмі щодо дітей з аутизмом. Здійснює її насамперед психолог. Із батьками працюють у двох напрямах. Перший – навчання батьків правильній взаємодії з дитиною з урахуванням її особливостей та корекція психоемоційного стану батьків.

[i]Детальніше…[/i]

Комплексний підхід. Лікування аутичних дітей здійснюється комплексно та поетапно й за умови обов'язкового контролю за станом ЦНС методами об'єктивізації, до яких належать ультразвукова допплерографія, комп'ютерна капіляроскопія, електроенцефалографія, що доповнюється оглядом дитячого невролога, логопеда, психолога, педіатра. Процес лікування неодмінно передбачає психотерапевтичну роботу з батьками й найближчим оточенням пацієнта. Якщо не застосувати хоча б одну з цих ланок впливу, то ми позбуваємося цілої низки можливостей у роботі з такими дітьми. Кожну з цих ланок логічно обумовлено, вона підтримує та підсилює дію іншої. Програма курації дітей з аутичними розладами базується на результатах зазначених вище обстежень. Зрозуміло, що процес лікування не має чітко визначених термінів одужання, бо віддаленість кінцевого результату не тільки випливає з тяжкості проявів хвороби, але й залежить від індивідуальних особливостей конкретної дитини, а також від її соціального оточення, рівня педагогічної занедбаності тощо.

Індивідуальний підхід. Кожна аутична дитина має власні специфічні причини відхилення від нормального розвитку та ступені вираженості й важкості захворювання, тому без застосування комплексного індивідуального підходу не можна розпочинати лікувальний процес.
Дитині індивідуально добирають комплекс медикаментозної терапії, зокрема щодо корекції артеріовенозної та лікворної рівноваги, за авторською методикою під інструментальним контролем (“Спосіб використання композицій лікарських засобів для корекції артеріовенозного дисбалансу”, патент Держпатенту України № 72868 А від 31.12.03), логопедичні, кінезитерапевтичні та психокорекційні заняття, що допомагає комплексно впливати на нерозвинені функції.

Розвиток соціальних відносин. Соціалізація як один із лікувальних факторів у комплексному веденні аутичних дітей базується на основних педагогічних принципах – індивідуальності, поступовості, безперервності.
Спочатку треба налагодити стійкий довірчий контакт із дитиною в індивідуальній роботі кінезитерапевта, логопеда, психолога та педіатра. Лише після цього поступово формується група з двох-трьох, а згодом трьох-чотирьох дітей, які мають аналогічний рівень розвитку. Схему занять коригують під колективну програму. Лікар навчає взаємодії з іншою дитиною, керує процесом щодо черговості виконання завдань, навчає роботі в парі. На цьому етапі важливо підтримувати емоційно позитивний настрій дитини, оскільки зазвичай у неї виникає чергове адаптаційне напруження й навіть страх. У цей час дитина вже спроможна розуміти й виконувати вербальні та невербальні команди, дотримуватися структури заняття. Наявний кінестатичний , психологічний, логопедичний та емоційний багаж, який було одержано на попередньому етапі та який став звичним для неї, потребує корекції самою ж таки дитиною, що спонукає до ініціативності й пошуку контакту з іншими дітьми. На групових заняттях пздійснюються різноманітні прийоми, що допомагають дитині зняти страх перед спілкуванням. Після адаптаційного періоду, який набагато коротший від аналогічного на попередньому етапі, аутична дитина "вплітається" в колективну поведінку під контролем інструктора з кінезитерапії, психолога, логопеда. Спостерігаються дедалі частіше контактування через погляд, адекватна емоційна реакція, ініціатива щодо вже відомих пацієнтові завдань, відчуття суспільного плану при ігровій діяльності.

Робота з батьками. Така робота відіграє надзвичайно велику роль у лікувальній програмі щодо дітей з аутизмом. Здійснює її насамперед психолог. Із батьками працюють у двох напрямах. Перший – навчання батьків правильній взаємодії з дитиною з урахуванням її особливостей та корекція психоемоційного стану батьків. Батьки дітей з аутизмом часто не уявляють усієї глибини проблеми при слабко вираженій аутизації й не можуть дати їм раду при сильно вираженій. Дитина здебільшого спілкується саме з батьками та перебуває під їхнім впливом, і дуже часто причини психологічних проблем маленького пацієнта пов'язано з особливостями характеру батьків. Тому батьки навчаються способам спілкування та психокорекції, їм розповідають про причини порушень у дитини; нерідко заняття з логопедом, кінезитерапевтом та психологом проводять одночасно з дітьми та батьками. Таким чином, батьки стають нашими помічниками в роботі з дітьми. У процесі цієї роботи змінюються й діти, і батьки. Корегуючи психоемоційний стан батьків, ми в першу чергу допомагаємо їм подолати прагнення до гіперопіки над дитиною, позбутися страху за неї, жалощів стосовно себе, а також негативного ставлення до медичного персоналу, пояснюємо, що не можна надавати дитині неадекватну допомогу без урахування її реальних можливостей і не варто обговорювати хворобу та психологічний розвиток дитини з іншими в її присутності.

Якщо у вашої дитини аутизм, не зволікайте – дайте їй реальний шанс стати повноцінним членом суспільства й починайте лікування та психологічну корекцію вже СЬОГОДНІ!
І результат не забариться!
[/center]

На базі Клініки Уляни Лущик розпочато проект «Здорова дитина – щаслива родина», який передбачає цілоденну комплексну реабілітацію маленьких пацієнтів за індивідуально визначеною програмою. Лише щоденна спільна робота батьків та лікарів дає реальну можливість сформувати соціалізовану особистість, здатну реалізувати себе в житті, й таким чином прогнозувати для сім`ї майбутнє дитини з особливими потребами.

Переваги програми:
1) щоденна корекція стану дитини під контролем фахівців, у тому числі між заняттями;
2) розвиток самостійності та навичок самообслуговування;
3) усунення гіперопіки батьків стосовно дитини;
4) самореалізація батьків;
5) досягнення обумовленого кінцевого результату реабілітації;
6) адаптація та подолання соціальної ізольованості,
7) надання 50-відсоткової знижки вартості комплексного обстеження.

Попередній запис за тел. (044) 467-63-89 або 8-095-068-30-74 (окрім суботи та неділі).


__________________________________________________________________________________



Пацієнт Олег Г., 4 роки

Діагноз: ранній дитячий аутизм. Виражена затримка психомовного та помірна затримка кінетичного розвитку.
Термін лікування: 2008–2009 рр.
Місце лікування: Клініка інноваційних технологій Уляни Лущик.
Метод лікування: комплексне індивідуальне інтенсивне лікування, засноване на гемодинамічній і психолого-педагогічній корекції дітей із аутизмом та аутистичними проявами.
Ефективність лікування: 80–100%.

Динаміка

При зверненні до Клініки:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: розбірливість мови знижено, мовлення нечітке, малозрозуміле. Словниковий запас бідний. При називанні навколишніх предметів хлопчик часто припускається помилок. Із предметними картинками відмовився працювати.
3. Психолог: настрій контрастний. Увага нестійка, зі швидким переключенням. Мова – називає окремі предмети на прохання дорослих. Із-поміж реальних зображень назвав деякі. Грається самостійно, схильний до стереотипних ігор із неігровими предметами. Зоровий контакт несталий. Самостійно їсть, одягається, засвоїв певні навички самообслуговування.

Результати першого курсу лікування:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: використовує нескладні, часто спрощені фрази. Активне мовлення аграматичне, складається з іменників, рідше дієслів та прикметників.
3. Психолог: поліпшилася дрібна моторика, , збільшилася швидкість та чіткішою стала скоординованість при роботі двома руками. Рівень уваги стабільний упродовж 30–35 хвилин. Дитина прийняла структуру заняття, виконує практично всі вимоги. Поліпшилася дисципліна на заняттях та в перервах. Хлопчик самостійно на контакт не йде, але погоджується взаємодіяти з дорослим, допускає його в свою гру, бере участь у грі, організованій дорослим. На вимогу дає вербальну відповідь.


Пацієнтка Оля Г., 5 років

Діагноз: Ранній дитячий аутизм. Виражена затримка психомовного та помірна затримка кінетичного розвитку.
Термін лікування: 2008–2009 рр.
Місце лікування: Клініка інноваційних технологій Уляни Лущик.
Метод лікування: комплексне індивідуальне інтенсивне лікування, засноване на гемодинамічній та психолого-педагогічній корекції дітей із аутизмом і синдромом аутистичності.
Ефективність лікування: 80–100%.

Динаміка

При зверненні до Клініки:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: вимовляє спонтанно окремі склади, іноді прості слова. Звренену мову ігнорує.
3. Психолог: нема зорового контакту або ж він короткочасний. Дитина наслідує прості побутові дії. Наслідує звуки звукам отстроченно. Значущої мови не використовує. Розуміння мови обмежено простими інструкціями.
4. Дитячий невролог: порушення мовлення, емоційна нестабільність, відсутність контакту, роздратованість, пригнічений настрій, розумова відсталість, страхи, нав’язливі рухи рук, енурез.

Результати четвертого курсу лікування:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: вимовляє окремі слова та фрази; використовує одно- або двоскладні речення. Став багатшим активний словник. Дитина вчиться описувати серії сюжетних картинок і казки. Учиться глобальному читанню.
3. Психолог: дівчинка стала спокійнішою, негативізм виникає лише в останні 15 хвилин заняття як маніпуляція, при відвертому ігноруванні його припиняється. Дитина періодично цілком адекватна, використовує звернену мову, підтримує короткі діалоги. Когнітивна сфера: формується довільна пам’ять, операції зіставлення та узагальнення. Також під час курсу відбувалося навчання кількісній лічбі та читанню.
4. Дитячий невролог: істотно подовжилася концентрація слухової та зорової уваги, активізувалася рухова сфера, поліпшилася координація у вправах із предметами та без них, збільшився словниковий запас експресивної та імпресивної мови.


Пацієнт Володя М., 5 років

Діагноз: ранній дитячий аутизм. Виражена затримка психомовного та помірна затримка кінетичного розвитку.
Термін лікування: 2008–2009 рр.
Місце лікування: Клініка інноваційних технологій Уляни Лущик.
Метод лікування: комплексне індивідуальне інтенсивне лікування, основане на гемодинамічній та психолого-педагогічній корекції дітей із аутизмом та синдромом аутистичності.
Ефективність лікування: 80-100%.

Динаміка

При зверненні до Клініки:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: обмежено розуміє звернену мову. Мовлення на рівні лепету. У мові присутні кілька іменників.
3. Психолог: дослідити функцію психічної сфери не вдалося з огляду на відсутність контакту та негативізм у вигляді психомоторного збудження.
4. Дитячий невролог: порушення мовлення, порушення режиму дня, емоційна нестабільність, розумова відсталість, роздратованість, нав'язливі рухи.

Результати четвертого курсу лікування:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: вивчені літери автоматизувалися в мовленні – складах, словах, простих реченнях. Удалося розширити словниковий запас іменників та закріпити дієслова «іде», «їде», «біжить», «спить», «їсть». Дитина вживає дієслова в мовленні лише під час сюжетної гри й показує дію на прохання. Виконує словесні інструкції «Покажи», «Дай». Уміє писати літери «а», «о», «у».
3. Психолог: починає збирати фігури за зразком та за схемою, прості малюнки за зразком. Учиться лічити з опорою на предмети. Впізнає багато літер, може зіставити зі словом. Найчастіше використовує односкладові слова. Реагує поліпшенням результатів на похвалу. З’явилася мотивація для виконання завдань. Прагне поліпшити результати своїх письмових завдань.
4. Дитячий невролог: помірно виражений дефіцит уваги.


Пацієнт Артем С., 4 роки

Діагноз: затримка психомовного розвитку у вигляді синдрому гіперактивності та дефіциту уваги із вираженим аутистичним розладом на тлі двобічної пірамідної недостатності.
Термін лікування: 2007–2008 рр.
Місце лікування: Клініка інноваційних технологій Уляни Лущик.
Метод лікування: комплексне індивідуальне інтенсивне лікування, засноване на гемодинамічній і психолого-педагогічній корекції дітей із аутизмом та синдромом аутистичності.
Ефективність лікування: 80–100%.

Динаміка

При зверненні до Клініки:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: звернену мову розуміє частково (ситуаційно), вимовляє окремі слова, ехолалія, дієслова відсутні. Складову структуру слів порушену.
3. Психолог: прості маніпуляції з іграшками, багато стереотипних рухів.
4. Дитячий невролог: порушення мовлення, поведінки, сну, розумова відсталість, швидка втомлюваність, роздратованість, невротичні розлади у формі стереотипних рухів рук і голови.

Результати другого курсу лікування:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: поліпшилося експресивне мовлення. Хлопчик починає використовувати в мові зв'язні висловлювання та прості речення. Розширені речення може будувати за сюжетними малюнками та за допомогою запитань. Словниковий запас поповнився новими дієсловами й прикметниками. Може читати склади з літерами «н», «м» та рахувати предмети до десяти.
3. Психолог: істотно поліпшилися показники уваги – вдається швидше переключати увагу з об’єкта на об’єкт, збільшилася кількість картинок та іграшок, які дитина розглядає одночасно. Розвиваються зорове сприйняття та пам’ять – хлопчик спроможний довільно роздивлятися, запам’ятовувати та відтворювати побачене. Дитина може зацікавлено зосередитися на виконанні завдання, вчиться самоконтролю та саморегуляції. Розвивається мислення – вдається навчати класифікації предметних малюнків, виявляти зайвий предмет із-поміж інших предметів, збирати малюнок із семи частин самостійно.
4. Дитячий невролог: у мовній сфері можливий контакт із використанням тільки мови, словниковий запас суттєво поповнився, поліпшилася артикуляція, поведінка стала впорядкованою, чітко простежується адекватна оцінка оточення, збільшився час концентрації уваги на виконанні інструкцій, поліпшилася координація рухів.


Пацієнт Саїд М., 6 років

Діагноз: змішаний розлад психічного розвитку в сполученні із вторинним аутизмом та гіперкінетичним синдромом у вигляді вираженої затримки психомовного та помірної затримки моторного розвитку.
Термін лікування: 2008–2009 рр.
Місце лікування: Клініка інноваційних технологій Уляни Лущик.
Метод лікування: комплексне індивідуальне інтенсивне лікування, засноване на гемодинамічній і психолого-педагогічній корекції дітей із аутизмом і синдромом аутистичності.
Ефективність лікування: 80–100%.

Динаміка

При зверненні до Клініки:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: мовлення уривками слів, безладне, деякі звуки змазано. Не розуміє зверненої мови.
3. Психолог: немає змоги продіагностувати з огляду на відсутність контакту.

Результати другого курсу лікування:
1. Гемодинамічний статус:
2. Логопед: словниковий запас поповнився новими іменниками. Хлопчик може класифікувати предметні малюнки за призначенням (посуд, транспорт, їжа). Формуються поняття «пори року», «час доби». Навчився поєднувати букви в склади та писати деякі елементи літер. Формується поняття граматичної будови мови. Слід відзначити поліпшення поведінки на заняттях та збільшення обсягу уваги.
3. Психолог: дитина спроможна тривалий час утримувати постійну концентрацію уваги, не відволікаючись на сторонні подразники. Збільшився пізнавальній інтерес. Хлопчик здатен угадати предмет за його описом. При тривалому спостереженні помітна наявність у дитини певного обсягу знань про навколишній світ, однак вона виявляє свої знання дуже рідко. Поліпшилося розуміння інструкцій.




___________________________________________________________________________________________________________________

НЕЙРОРЕАБІЛІТАЦІЯ в центрі «ІСТИНА»


Спосіб тяжких хворих психоневрологічного та нейрохірургічного профілю базується на комплексному поєднанні сучасних можливостей моніторингу стану мозкового кровопостачання та відновлення нейродинаміки із застосуванням сучасних методик координованого мультидисциплінарного підходу.

Аутизм треба якнайшвидше починати лікувати за допомогою індивідуально визначених комплексних розвиваючих нейрореабілітаційних програм, спрямованих на вихід пацієнта з кокона відчуження.
Програма нейрореабілітації із застосуванням медикаментозної терапії, методів масажу, кінезитерапії, біоритмокорекції, психологічної та логопедичної корекції, музикотерапії, аромотерапії тощо складається індивідуально для кожного пацієнта починаючи з тяжких несвідомих станів аж до стану мінімального неврологічного дефіциту або цілковитого одужання.

Завдяки новітній техніці медицина має широкі можливості для контролю та прогнозування ефективності обраної схеми лікування через відслідковування змін в організмі після введення ліків, оцінку концентрації препарату в крові та часу його виведення тощо. Індивідуальний підбір медикаментів під контролем діагностичної апаратури допомагає визначити потрібне поєднання і дозу препаратів для отримання позитивного результату.

Індивідуальна робота психолога та психоневролога на основі застосування різноманітних діагностичних і лікувальних методик у межах індивідуальної комплексної програми нейрореабілітації дає змогу всебічно оцінити стан пацієнта, виявити розлади синхронізації вищих кіркових функцій, установити рівень функціонування вищих інтеграційних механізмів ЦНС, поступово розширюючи діапазон соціалізації хворих дітей та дорослих, а також їхніх родичів.

Найважливіше надбання психоневрології полягає в розумінні потреби виявлення: психологічних установок та блоків на подальше існування особистості; домінування страхів над бажанням щось створювати; відсутності ініціативи та втрати інтересу до життя після тривалих і руйнівних стресів.

Сьогодні ми дедалі частіше говоримо про психосоматику, психоневрологічні захворювання, в основі яких лежить підсвідоме бажання втекти від реальності, а також мати вторинну вигоду від наявності хвороби.



Центр використовує практику кінезитерапії, тобто лікування рухом. Цей новітній немедикаментозний засіб терапії є природним чинником впливу на патологічні та відновні процеси. На відміну від лікувальної фізкультури, він базується на знанні не тільки анатомії та біомеханіки, але й патофізіології серцево-судинної, нервової та інших систем організму. Фіологічне функціонування нервових клітин потребує стимулів, як внутрішніх так і зовнішніх.

При дефіциті перших, методом кінезитерапії забезпечується адекватна інформаційна компенсація розвиваючими посередниками. Кінезитерапія сприяє максимальному використанню такої унікальної властивості нервової тканини, як нейрональна пластичність.



При виникненні в ній дефектів унаслідок захворювання відкривається змога до формування "аварійних" обхідних шляхів.


Таким чином досягається реабілітація центральної нервової системи й у хворих, котрі перенесли вкрай тяжкі стани, – пацієнт має змогу відновити рухові можливості в побутовій, суспільній та професійній діяльності, що були в нього до хвороби. Реалізація вищеназваних процесів проходить завдяки ряду новітнім авторським технологіям, які застосовуються лише в нашому Центрі (патент Держпатенту України № 72725 А від 31.12.03 "Спосіб нейрореабілітації хворих на апалічний синдром").


___________________________________________________________________________________________________________________

РЕАБІЛІТАЦІЯ


Найважливішим етапом лікування захворювань психоневрологічного профілю є реабілітація. Вона передбачає комплекс медичних, психологічних, педагогічних та інших заходів для відновлення здоров'я людини з обмеженими внаслідок недуги або травми фізичними й психічними можливостями.

Нейрореабілітація за авторською методикою (http://www.istyna.kiev.ua) в Клініці Уляни Лущик передбачає поліпшення здоров'я завдяки комплексному лікуванню починаючи від відновлення мінімального рівня життєдіяльності через поступову соціалізацію до одужання та по змозі формування гармонійної особистості за такими принципами:
• ранній початок лікування;
• комплексне обстеження стану фізичного та психічного здоров'я;
• індивідуально орієнтоване лікування з комплексним використання всіх потрібних методів (http://www.istyna.kiev.ua);
• активне залучення до лікування родини пацієнта;
• обов'язковий щоденний консиліум;
• юридичний супровід пацієнта;
• моніторинг стану організму та контроль адекватності навантажень;
• ефективність і стабільність досягнених результатів;
• безперервність процесу реабілітації.


Одним із основних етапів реабілітації в нашій клініці є психологічна корекція стосунків у родині, в якій сталося лихо, що, безумовно, дає змогу значно скоротити термін повернення пацієнта до нормального життя.
Ми готові прийти вам на допомогу в ті моменти вашого життя, коли доконечне потрібні турбота та співчуття, доброзичливе й тактовне ставлення, знання та вміння професіоналів високого класу.
Завдяки багаторічному досвіду роботи, а також індивідуальному підходу до відновлення нормального функціонування нервової та судинної систем і головного мозку фахівцям нашої клініки вдається досягати значних позитивних результатів лікування навіть щодо хворих, яких відповідно до загальноприйнятих канонів медицини заведено вважати невиліковними.
Ми вміємо знайти шлях до одужання і поступово крок за кроком допомагати хворому та його родині відновити віру в резервні можливості організму, зародити надію на самообслуговування, а з часом і професійне відновлення в навчанні та праці.



___________________________________________________________________________________________________________________


СУДИННА ДІАГНОСТИКА:
ВІД СЕРЦЯ ДО КАПІЛЯРІВ ЧИ ВІД КАПІЛЯРІВ ДО СЕРЦЯ?


Дослідження судинної системи людського організму завжди привертали увагу лікарів та біологів. Від пізнання таємниць функціонування судинного русла на рівні патанатомічного вивчення будови судинної системи за часів Галена шляхом вдосконалення цих знань за допомогою досліджень фізіології, топографічної анатомії, гідро- та гемодинаміки, функціонування окремих ланок судинної системи — макрогемодинаміки, системної та регіональної гемодинаміки й мікроциркуляції — сучасна медицина приходить до аналітичного узагальнення взаємного функціонування усіх ланок єдиного процесу — серцево-судинної системи з визначенням чільної ланки — серця чи венозної системи в забезпеченні руху крові.

Лікарі з давніх давен шукають шляхи об'єктивізації структур та функцій судинної системи організму. Нині, незважаючи на високу достовірність патоморфологічних досліджень, науковий пошук поступово зміщується в бік прижиттєвої об'єктивізації судинних проблем. Для цього застосовуються різноманітні біофізичні діагностичні ефекти: електрофізіологічні, лазерні, оптичні, радіонуклідні, рентгенівські та ультразвукові. Сучасні інструментальні методи дослідження за характером втручання можуть бути неінвазивні та інвазивні.
Загалом усі методи прижиттєвого дослідження судинної системи можна умовно поділити за такими напрямами:
• оцінка структури серця та судин
• оцінка функціональної активності серця як помпи
• оцінка функції судин
• оцінка перфузії в органах і тканинах
• оцінка тиску в судинній системі
• оцінка реологічних властивостей кровотоку.

Сучасна тенденція в розвитку неінвазивних методів діагностики полягає в поступовому зменшенні застосування рентгеногенеруючих та радіологічних методик порівняно зі зростанням кількості методів, заснованих на ультразвукових та біофізичних ефектах.
Суттєва перевага діагностичних неінвазивних методик полягає в можливості їх нешкідливого повторного застосування з метою отримання в динаміці структурних та функціональних змін у ділянці ураження та в навколишніх ділянках. При цьому стають
можливими застосування функціональних навантажень та проведення фармакологічних проб, що надзвичайно важливо для вибору лікувальної тактики.

Оскільки серце є помпою для перекачування великого об'єму крові та сполучає артеріальну й венозну ланки кровообігу, то дослідження функціонального стану серця та клапанного апарату, структури міокарда, розмірів його камер, нагнітаючої функції міокарда, фракції викиду лівого шлуночка повинні ввійти до алгоритму дослідження кожного хворого із судинною патологією.
У щоденній практиці поступово виникає потреба оцінки помпової функції міокарда як насоса, який об'єднує два судинних басейни — артеріальний та венозний із метою забезпечення безперервного руху крові в судинах.

Критеріями оцінки нагнітаючої функції міокарда є показники максимальної систолічної швидкості в двох підключичних, загальних сонних та загальних стегнових артеріях у положенні лежачи на спині. Наш досвід свідчить, що зниження параметрів ударного об'єму крові та показників фракції викиду менш ніж на 50% призводить до серцево-судинної недостатності, а прояви функціональної недостатності аортального і мітрального клапанів нерідко підтримують та поглиблюють прояви церебральної артеріальної дизгемії.
Оскільки об'єм крові, яка циркулює в артеріях, завжди дорівнює об'єму крові, що циркулює у венах, то за кожним зменшенням притоку венозної крові настає зменшення об'єму крові, яких виштовхується з кожним серцевим скороченням. Закон збереження об'ємів артеріальної та венозної крові становить основу всієї гемодинаміки. Саме сьогодні завдяки можливостям сучасної ультразвукової діагностичної апаратури вдалося поновому побачити шляхи кровопостачання людського організму та підтвердити давні припущення великих учених.

Обґрунтовуючи проблему старіння людського організму, О.С. Залманов (1958) вважав, що починаючи від 40–45 річного віку відбувається прогресуюче зменшення кількості відкритих капілярів, частина з них переходить у стан тіней — нефункціонуючих капілярів. Це прогресуюче висушування становить анатомо-фізіологічну основу старіння. У людей похилого віку швидкість току
крові зменшена на третину, оскільки відносна атонія капілярів у таких осіб, їхнє часткове закупорювання замовлює підвищення опору в периферичному кровообігу. У старечому віці капіляри слабшають, стають звивистими, зменшується їхній діаметр. Потік
крові сповільнюється. Наведені вище дані свідчать про нерозривний зв'язок між роботою серця, об'ємом грудної клітки, артеріальним викидом і венозним притоком крові до серця та, безумовно, між артеріальним і венозним церебральними руслами.

Еластико-тонічні властивості артеріальної стінки забезпечують формування та утримання округлого каркасу судини, захищають від спадання судинної стінки й виконують допоміжну функцію для просування об'єму крові по судинах від серця до голови проти сили земного тяжіння. Завдяки пульсаторним можливостям реагування артеріальної стінки забезпечується проштовхування маси крові. За відсутності еластико-тонічних характеристик реагування артеріальної стінки серце як насос мало б бути за об'ємом у 80 разів більшим. Тому збереження еластичності артеріальної стінки — важлива складова гармонійного функціонування серця та судин, а порушення цієї еластичності — один із факторів розвитку судинно-мозкової недостатності.

Процес старіння в судинній стінці починається вже в 30-річному віці у вигляді заміни еластичних волокон сполучнотканинними.
Тому, коли кажуть про старість як про хворобу, мають на увазі насамперед: атеросклероз, ураження вінцевих артерій, клапанів серця (аортитах), зменшення еластичності артерій, відносну атрофію м'язових шарів артерій, послідовне зменшення артеріальної зкорочуваності тощо. При цьому забувають про ваза вазорум. Стискаючи всі кровоносні й лімфатичні судини живота, діафрагма спорожнює його венозну систему та проштовхує кров уперед до грудної клітки. Це друге венозне серце. Кількість рухів діафрагми за хвилину становить чверть кількості рухів серця. Але її гемодинамічний напір значно сильніший, аніж скорочення серця, оскільки поверхня цього насоса значно більша і він проштовхує кров потужніше, ніж серце. Тому серце сполучає дві життєво важливі ланки кровообігу — артерії та вени, а грудна клітка та діафрагма створюють необхідні умови для полегшеного проштовхування та присмоктування крові й забезпечують безперервність потоку крові.

Оскільки капілярний кровообіг здійснює основну функцію мікроциркуляторної системи — транскапілярний обмін, тобто обмін речовин між кров'ю і тканинами, стан мікроциркуляції може слугувати арбітром благополуччя системної гемодинаміки та відображенням збереженої артеріовенозної рівноваги в регіональних судинних басейнах. Тому погляди науковців і практикуючих лікарів знову звернені до стану мікроциркуляторної ланки. На сучасному етапі розвитку візуалізаційних технологій in vivo закономірний ренесанс давно забутої капіляроскопії. І знов актуальні слова О.С. Залманова 50-річної давності: "Порушення фізіології капілярів настільки поширені і так часто спостерігаються, що їх слід вважати не другорядним явищем, а навпаки, одним з основних елементів органічних порушень у хворого, хоч би якою була хвороба".

Перевагою комп'ютерної капіляроскопії над іншими методами дослідження мікроциркуляції є візуалізація процесу, що значно спрощує для лікаря сприйняття капілярних картин, дає змогу глибше вивчати й аналізувати одержані зображення. Застосування при обробці одержаних зображень математичного моделювання дає змогу детальніше проаналізувати картину мікроциркуляції, передати її в числових характеристиках, які можуть слугувати доповненням до якісної оцінки цих віртуальних зрізів та відображати незначні зміни в кількісному еквіваленті.

Основні переваги комп'ютерної капіляроскопії:
• простота у застосуванні
• неінвазивність
• висока якість візуалізації як капілярів, так і швидкості циркулюючої крові
• можливість архівації як окремих статичних зображень, так і відеофайлів для обробки одержаних зображень для підвищення їхньої контрастності та максимального виділення корисної інформації.

Для медичного персоналу, який використовує комп'ютерний капіляроскоп, особливо важливими є: виключення помилкового діагнозу, висока передбачуваність наслідків розвитку захворювань, якісна та кількісна оцінка ефективності проведеної терапії,
можливість констатації унікальних мікроциркуляторних змін для прогнозування суб- і декомпенсованих станів пацієнтів.

За останні 10 років наукова, клініко-діагностична та лікувальна практика на базі Київського науково-методичного центру ультразвукової медичної діагностики "Істина" обумовила потребу відновлення патогемодинамічної ланки в дослідженні судинної си
стеми серце — артерії — капіляри — вени — серце. Саме обставини незакінченості циклу дослідження кровопостачання судин мозку стали вирішальними як у відродженні та модернізації незаслужено забутої методики капіляроскопії, так і в розвитку нових підходів до інтерпретації зображень. Оптична капіляроскопія сьогодні переживає ренесанс завдяки сучасним комп'ютерним технологіям і стає своєрідним арбітром в оцінці адекватного функціонування гемодинамічної системи. Сьогоднішній рівень методики клінічної інтерпретації комп'ютерної капіляроскопії дає змогу однозначно стверджувати: констатація факту задовільної капіляроскопічної картини є індикатором задовільної роботи цілісної судинної системи в різноманітних сегментах: ліві відділи серця, магістральні артерії, дистальні артерії, венозна ланка, праві відділи серця.

Капіляроскопія по праву займає важливе місце в нерозривнму ланцюжку досліджень патогемодинамічної ланки судинної системи серце — артерії — капіляри — вени — серце. Капілярне русло є кінцевим, найбільш віддаленим від центру сегментом і одночасно, з погляду гемодинаміки, найчутливішою ланкою судинної системи.
Для проведения досліджень із мікроциркуляції на базі власної клініки ми сконструювали комп'ютерний капіляроскоп, який дає змогу збільшувати одержані зображення у 100, 150, 200 разів з метою адекватної діагностики стану мікроциркуляції в організмі, прогнозування перебігу захворювань, якісної та кількісної характеристик ефективності вазоактивної терапії.
На базі НМЦУЗМД "Істина" за допомогою розробленої тут апаратури та вдосконаленої методики клінічної інтерпретації впродовж 10 років ведуться дослідження фонового стану шкірних капілярів здорових людей і хворих психоневрологічного та кардіологічного профілю з подальшим динамічним контролем під час лікування.
Регулярне капіляроскопічне дослідження дає змогу діагностувати порушення мікроциркуляції, неінвазивно контролювати ефективність проведення терапії практично у всіх хворих, а також визначати під час профоглядів стан здоров`я залізничників, льотчиків, космонавтів та інших людей, пов'язаних з огляду на свою професію з фактором підвищеного ризику.
У клінічній медицині важливими галузями застосування капіляроскопії є кардіологія, ендокринологія, психоневрологія.

Кардіологія
• гіпертонічна хвороба
• порушення ритму серця
• природжені та набуті вади клапанного апарату серця
• судинні дистонії
• ішемічна хвороба серця, атеросклероз

Фармакологія
• індивідуальний підбір:
- вазоактивних
- кардіотонічних
- венотонізуючих засобів
- діуретиків
• контроль ефективності медикаментозного лікування.

Слід акцентувати увагу лікарів на потребі дослідження та контролю динаміки перпендикулярного розміру периваскулярної зони, що дає змогу об'єктивізувати ефект діуретичної терапії у пацієнтів із серцевою недостатністю, інтракраніальною та інтраселярною гіпертензією.
Сьогодні в науковому приватному центрі "Істина" вдалося створити лабораторію для дослідження гемодинамічних процесів in vivo та in vitro, об'єднати біомедичний діагностично-лікувальний і біофізичний інженерно-методичний напрями діяльності для проведення подальших досліджень із виходом на промислові зразки медичної апаратури.

Результатом такої співпраці лікарів та інженерів стала реалізація нашої давньої мрії — створення комп'ютерного капіляроскопа. Триває робота над удосконаленням методики колоризації скенованих зображень, розробляються нові методики діагностики й індивідуального контролю ефективності медикаментозного впливу на організм хворого.

Детальнішу інформацію про Центр і напрацювання його співробітників можна одержати на WEB сторінці та при особистому знайомстві. Ми завжди готові до плідної співпраці. http://www.istyna.kiev.ua/

Напрями діяльності центру "Істина":
• діагностично-лікувальний
• біомедичний
• біофізичний
• гідрогемодинаміка
• ангіоневрологія
• психолого-логопедичний
• фінансовий менеджмент у медицине
• інженерно-технічні розробки в медичній практиці (колоризація УЗД, МРТ, МРАзображень)
• комп'ютерна капіляроскопія
• регіональна ангіоархітектоніка
• доступ до наукової бібліотеки Центру через Інтернет

___________________________________________________________________________________________________________________

ГОЛОВНИЙ БІЛЬ – НЕДУГА НЕПРЕСТИЖНА!


Болить голова… Кому з нас не знайома така прикрість? Та найчастіше, якщо
біль не дошкуляє нам надто сильно, ми просто нехтуємо цим, мовляв, не варто
звертати увагу на такі дрібниці, саме минеться. Проте це не така вже
безневинна річ. Головний біль, особливо такий, що часто повторюється, завдає
нам чимало клопоту і є тривожним сигналом про те, що в організмі не все
гаразд.

Лікар Мьонх зробив цікаве спостереження: “Той, хто потерпає через головний
біль, є медичним сиротою. Він проходить шлях від офтальмолога до
отоларинголога, невропатолога, стоматолога, терапевта, ортопеда тощо. Йому
призначають купу аналізів і дають величезну кількість ліків, і врешті-решт
він залишається сам на сам зі своїм головним болем”.

Труднощі в лікуванні та діагностиці, зумовлені тим, що головний біль може
бути основним симптомом близько 45 захворювань, зокрема в діапазоні
соматичних недуг, дають підстави для такого твердження..
Це – одна з найпоширеніших скарг, із якою хворі звертаються до лікаря
будь-якої спеціальності. Якщо вдатися до визначення, то так заведено
називати хворобливі відчуття, котрі виникають вище від брів і до
шийно-потиличної ділянки. За статистичними даними, частота цього явища
коливається від 50 до 200 на 1000 населення, а загалом щороку від 75 до 80%
населення планети відчувають головний біль, зумовлений тими або іншими
факторами.

Причини головного болю можуть бути найрізноманітніші. Його викликають такі
чинники, як емоційний стрес, депресія, перевтома, зміна погоди, яскраве
світло, куріння, вживання спиртних напоїв, алергія, гіпертонія, аневризма,
пухлина мозку, черепно-мозкова травма, гайморит, перенапруження очей, висока
температура, вживання гормональних або інших препаратів, спадкова
схильність, у жінок – менструації та багато інших.

Оскільки головний біль – це симптом, який спостерігається при різних
патологічних процесах, найлогічнішою буде його систематизація та
класифікація за механізмом розвитку. З урахуванням цього критерію
розрізняють такі типи головного болю: судинний, м'язового напруження,
ліквородинамічний, психалгічний, невралгічний.

Загалом головний біль виникає внаслідок подразнення (різними шляхами та
різними чинниками) больових рецепторів голови, котрі зосереджені в шкірних
покривах, м'язах, судинах м'яких покривів, оболонках мозку тощо. Цей процес
супроводжується вегетативними, психогенними та іншими розладами.

Отже, йдеться про універсальний больовий синдром. І лише глибоке клінічне
трактування головного болю, пильна увага до цього синдрому гарантують
правильний діагноз і призначення ефективного лікування.
А це вельми важливе в тому плані, що головний біль не можна розглядати лише
з погляду медичного. В аспекті суспільно-економічному він завдає значних
збитків унаслідок втрати працездатності в разі виникнення цього синдрому.
Тільки у Великій Британії такі збитки щороку сягають близько 950 млн. фунтів
стерлінгів.
Не менш гостро стоїть ця проблема і в нас. І тому таким важливим стає
розвиток новітніх методик та поява досконалої діагностичної апаратури.
Завдяки їх застосуванню можна досягти чималих успіхів у подоланні головного
болю, що доводить досвід роботи Клініки Уляни Лущик.

Наведемо приклад. Один із пацієнтів кліінки, 50-річний Валерій Д., потерпав
від головного болю впродовж – ні багато ні мало – двадцяти (!) років.
Причому незначний головний біль, який іще можна було терпіти, став для
нього, так би мовити, звичним явищем. Але час від часу розпочиналися напади
такого сильного болю, який до того ж супроводжувався нудотою та блюванням,
що це на певний час геть вибивало з робочого ритму і призводило до втрати
працездатності. І так – два десятиріччя! Класичні засоби лікування не
допомагали. Тому з величезним здивуванням Валерій Д. відзначив через два
тижні від початку лікування у клініці, що головний біль зник. Адже він уже
давно втратив надію, що цього можна позбутися…

Мігрень, яка так дошкуляла Валерієві Д., є одним із найчастіших проявів
головного болю. Ця хвороба відома здавна. Перші згадки про неї зустрічаються
в працях, що з'явилися за 3 тисячі років до нашої ери. Через мігрень
потерпали Наполеон, Герцен, відомий невропатолог Шарко. Напад цієї недуги
яскраво й переконливо описав письменник і лікар Михайло Булгаков у романі
“Майстер і Маргарита”.

Варто навести основні діагностичні критерії мігрені, оскільки такий діагноз
нерідко ставлять без достатнього обґрунтування. Це: 1) однобічна локалізація
болю; 2) його пульсуючий характер; 3) інтенсивність болю, яка знижує
активність хворого та посилюється при монотонній роботі, ходьбі; 4)
наявність хоча б одного з таких симптомі, як нудота, блювання, звуко- чи
світлобоязнь; 5) тривалість атаки від 4 до 72 годин; 6) не менш як 5 атак в
анамнезі, котрі відповідають перелічених критеріям. Важливим також є
свідчення в анамнезі про зміни локалізації болю, оскільки наявність
однобічного головного болю протягом тривалого часу змушує шукати інші
причини нападу.

Зважте на те, що нині скаржитися на головний біль стає непрестижно, він, що
називається, виходить із моди. Адже цієї прикрості цілком реально позбутися
зовсім, і ми це гарантуємо.


___________________________________________________________________________________________________________________


[size=3]Комплексна реабілітація пацієнтів з хворобою Дауна
Ваше Имя: Ваш E-Mail: Код:
обновить если не виден код
Введите код:
Лечение за рубежом
  • Хирургия кишечника
  • Клиники Китая располагают всем лучшим, что есть в медицине XXI века
  • Компания Медиком Ассист подписала договор с ФГУ «Лечебно-реабилитационный центр» Минздравсоцразвития России.
  • Работа психолога с больными шизофренией
  • Медицинские центры Израиля

Здоровый образ жизни
  • Меньше ешь — дольше живешь
  • Коралловый Клуб цены на продукцию.
  • Польза чая теряется при консервации в бутылки
  • Анорексия - \"убийственная\" жажда красоты
  • Люди, отдающие себя работе, - потенциальные клиенты врачей!

Новейшие достижения в медицине
  • Открыт новый тип белых глобулинов
  • Американские ученые создали лекарство, которое препятствует распространению ВИЧ.
  • Ученые продлевают жизнь пациентам с искусственным легким!
  • Учёные изучают гены, чтобы предотвратить врожденные недостатки.
  • Учёные выявили ген шизофрении!

Главные
  • Новая диета: худеем с аппетитом
  • Каждому темпераменту - своя диета
  • Менструальный цикл влияет на уровень холестерина
  • Сколько калорий в кофе?
  • Календарь здоровья: план посещения врача

Лечение рака
  • Женщине удалили 23-килограммовую опухоль!
  • Древние китайские травы ликвидируют последствия химиотерапии
  • 10 ключей к диете, предотвращающей развитие рака
  • Йога помогает восстановлению при раке груди
  • Золотые наночастицы против рака

Диета
  • Хотите похудеть? Ешьте чеснок!
  • Связь между ожирением и хронической болью
  • Немного о фруктовой диете
  • Диета по методу Аткинса
  • Контролируйте калории, используя воду!

Болезни и лечение
  • Новое заболевание – МУКОВИСЦИДОЗ
  • Молекулярная биология позволит раннее диагностирование болезни Альцгеймера
  • Женщины, страдающие рассеянным склерозом, нуждаются в поддержке
  • Ген в иммунологической системе, связанный с болезнью Паркинсона
  • Cредства при болях в колене

Мамам и папам
  • Почему одни спят, несмотря на шум, а другие просыпаются от писка мухи?
  • Грудное вскармливание: первое прикладывание и правильное захватывание груди
  • Украинцы стали меньше отказываться от новорожденных
  • Ваш подросток ладит с преподавателями? Он вне зоны риска!
  • Вальпроевая кислота. Беременные жещины – осторожно!